- 10 februarie 2017
- Posted by: anca460
- Category: Cadastru, Fără categorie, Servicii SSM, Stiri
Orice angajator trebuie sa isi protejeze salariatii, iar atunci cand activitatea acestora poate fi afectata de temperaturile extreme de scazute, este evident ca acestia sunt nevoiti sa respecte o serie de norme.
Inspectia Muncii a emis un avertisment pentru angajatorii care au salariati care lucreaza in aer liber
Date fiind temperaturile foarte scazute, Inspectia Muncii a emis un avertisment pentru angajatori si salariati, in caz de temperaturi extreme. Acest fapt contribuie la mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in aer liber, in acest mod fiind respectate prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 99/2000, in ceea ce priveste masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru a proteja lucratorii.
Ce ar trebui sa faca angajatorii, conform Inspectiei Muncii?
– distribuirea de ceai fierbinte in cantitate de 0,5 – 1 litru/persoana/schimb;
– acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator;
– asigurarea echipamentului individual de protectie
In cazul in care angajatorii nu pot indeplini aceste conditii pentru salariatii care lucreaza in aer liber, atunci va trebui sa respecte alte prevederi ale Ordonantei de urgenta nr.99/2000: reducerea programului de lucru, intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta potrivit prevederilor legale.
Ce trebuie facut pentru prevenirea unor imbolnaviri determinate de munca in conditii de temperaturi extreme scazute?
– asigurarea de catre angajator a examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi scazute
– asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate
– trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme
Cand termometrul scade sub minus 20 de grade sau in conditii de vant, care pot fi corelate cu aceste valori, angajatorii trebuie sa ia masurile prevazute de lege si pe care le amintim in fiecare an. Iar salariatii au obligatia sa se conformeze acestor masuri, in primul rand pentru propria lor protectie, securitate si sanatate la locurile de munca. Pe durata intreruperii colective a lucrului, contractele individuale de munca ale salariatilor se mentin, iar perioada de intrerupere constituie vechime in munca, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.
In contextul in care angajatorii nu vor respecta prevederile mai sus mentionate, acestia risca sa fie sanctionati contraventional, in conditiile prevazute de legislatia in vigoare.