- 10 februarie 2017
- Posted by: anca460
- Category: Cadastru, Fără categorie, Servicii SSM, Stiri
Precizam inca de la inceput ca, prin legislatia in domeniul securitatii si sanatatii in munca nu este specificat un numar obligatoriu de controale pe care sa le efectueze salariatii cu atributii in domeniul SSM.
„HG 1425/2006 precizeaza la art. 15 (1) 17 faptul ca angajatorul (prin personalul desemnat, serviciu intern etc) are obligatia sa efectueze controale interne la locurile de munca, cu informarea, in scris, a angajatorului asupra deficientelor constatate si asupra masurilor propuse pentru remedierea acestora, insa nu se precizeaza si frecventa acestor controale.
Care este frecventa acestor controale (numar de controale/an) pe care angajatorul este obligat sa le efectueze si de unde rezulta aceasta; ma refer in primul rand la controalele pe linie de SSM pe care serviciul intern de prevenire si protectie este obligat sa le efectueze la punctele de lucru secundare”, intrebare din cadrul PortalSSM.ro.
Angajatorul va organiza structura serviciului intern de prevenire si protectie in functie de marimea intreprinderii si a riscurilor la care sunt expusi lucratorii.
Mai mentionam ca, prin fisa postului, va stabili atributiile si responsabilitatile personalului din cadrul compartimentului SSM.
IMPORTANT! Obligatia de a efectua controale interne la locurile de munca, cu informarea, in scris, a angajatorului va reprezenta in mod obligatoriu o responsabilitate specificata in fisa de post, deoarece in acest fel vor fi identificate deficientele la locurile de munca.
Ca urmare a controalelor vor dispune masuri pentru remedierea acestora, vor propune sanctiuni sau stimulente pentru salariati in ceea ce priveste indeplinirea sarcinilor din punct de vedere SSM.
Angajatorul poate stabili ca si un criteriu de performanta un numar minim de controale interne, evaluand munca lucratorilor din cadrul compartimentului SSM.
Sursa: PortalSSM